Skriv insändare

Att skriva en insändare är ett enkelt sätt att göra sin röst hörd och synas i konventionell media. Det behöver inte krävas många rader och gör att betydligt fler läser vad man har att säga. Både Västerbottens Kuriren (VK) och Västerbottens Folkblad (VF) har så kallade insändarsidor som vem som helst kan skriva till. Här har vi samlat lite tips kring hur man skriver en insändare och var man kan skicka den.

1. En insändare behöver inte vara lång. Det kan räcka med några få meningar även om man även kan skriva lite längre om man vill. Ett bra tips är att kolla på insändarsidan i en av lokaltidningarna för att få en uppfattning om hur de brukar se ut.

2. Skriv gärna personligt! Många av oss har en personlig relation till stadsbiblioteket som vi kan utgå från när vi skriver insändare mot flytten. Exempel: “Jag jobbar på ett kafé vid Renmarkstorget och passerar därför stadsbiblioteket på väg till Vasaplan när jag ska ta bussen hem. Ofta kan det dröja en stund innan bussen går och då brukar jag gå in på biblioteket och läsa en tidning, låna en bok eller kolla om någon jag känner är där”. Exempel 2: “Jag är pensionär och har sedan några år problem med knäna och använder därför rullator. För mig är det svårt att gå långa sträckor och i backar. Det är därför viktigt för mig att stadsbiblioteket, som jag ofta besöker, ligger på en tillgänglig plats i närhet till bussarna”.

3. Du får skriva under pseudonym på insändarsidan. Det betyder att din signatur inte måste vara ditt eget namn utan kan vara “Allan, 88 år”, “Jenny, Montör på Volvo” eller helt enkelt bara: “Biblioteksbesökare”. Det kan finnas många skäl att skriva under pseudonym även om det är bra att skriva under sitt riktiga, fullständiga namn.

4. Det finns en bra sida på hemsidan Wikibooks som har tips för hur man utformar en insändare. Den kan vara bra att ta hjälp av om man inte är så van att skriva: http://sv.wikibooks.org/wiki/Ins%C3%A4ndarskola

5. Välj en av lokaltidningarna som du skickar din insändare till. VK tar emot insändare på ordetfritt@vk.se och VF på insandare@folkbladet.nu. När du skickar in din insändare ska du skriva med Namn, Personnummer och Adress. Detta syns dock inte när insändaren trycks – där syns din valda signatur, eller pseudonym. Du avslutar alltså din text med att skriva signaturen på en egen rad, t ex: “Biblioteksbesökare”. Sedan radbrytning och “kontaktuppgifter”.

Lycka till!

Advertisements