Visa ditt missnöje!

Samtidigt som 2014 närmar sig dyker, som vi igår redogjorde för här på sidan, nya graverande uppgifter upp inifrån stadsbiblioteket. Vi anser på inget sätt att denna konflikt är avslutad – snarare tycks det mer relevant än någonsin att vi tillsammans visar vårt missnöje. 

Som ett led i detta lanserar vi idag två bilder som kan användas som profilbilder i sociala medier, eller för den som vill ta ett eget större initiativ; trycka upp som klistermärken, t-shirts eller vad som. Använd och sprid i vinden!

ImageImage

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Visa ditt missnöje!

 1. Elisabeth Lind

  Symbolen som hör samman med Umeå2014:s logotyp är kulturhuvudstadsårets varumärke!

  Ni har lanserat två så kallade profilbilder för nedladdning där Umeå2014:s symbol ingår. Med lanseringen följer uppmaningen att sprida bilden på olika sätt, till exempel genom att trycka upp som klistermärken eller på t-shirts. Uppmaningen är: ”Använd och sprid i vinden!”

  Tyvärr använder ni symbolen på ett otillåtet sätt.

  Symbolen är en central del i kommunikationen tillsammans med vår logotyp – som du både kan se som ett hjärta och som ett stiliserat Umeå. Symbolen kopplas till kulturhuvudstad och Europa. Med den utgångspunkten ser vi gärna att våra grafiska profilelement – olika logotypvarianter och symboler – sprids och inspirerar på ett generöst sätt. Friheten är alltså stor och vi har därför tagit fram en grafisk guide som hjälp att använda verktygen: logotyp, färg med mera. Guiden visar också på vissa begränsningar, för att kommunikationen aldrig ska bli otydlig eller missvisande. Guiden finns att läsa på vår webb http://www.umea2014.se/profil och där skriver i också att vi alltid vill att du kontaktar oss innan du använder vår grafiska profil.

  Jag utgår från att det sätt som aktionsgruppen nu använder Umeå2014:s symbol beror på ett missförstånd om hur den får användas och att det rättas till snarast möjligt!

  Hälsningar
  Elisabeth Lind
  Kommunikationschef
  Umeå2014 – Europas kulturhuvudstad

  • Hej, Elisabeth! Tack för din kommentar! Det är ju sannerligen spännande att bli uppmärksammade av höga tjänstemän hos kommunen!

   Först reder vi ut ett missförstånd. Detta är en blogg med nyheter, information och analyser kring den beslutade flytten av stadsbiblioteket. Vi är inte en aktionsgrupp.

   Sen till huvudpoängen med ditt inlägg. Vi undrar lite på vilket sätt vi använt symbolen otillåtet. Är det enbart att ni inte vill att vi ska använda symbolen på det sätt som görs? Eller hävdar du att vi bryter mot några lagar? Vilka då isåfall?

   Mvh Umebiblioteket.se

 2. Hej igen, alltid bra med engagemang och diskussioner! Och missförstånd kan lätt uppstå, men också rättas till. Jag läste både under rubriken “Aktivera dig!” och under rubriken “Om sidan” här ovan, där det bland annat står att “Vi hoppas också att den här sidan ska få fler att gå från passivt till aktivt motstånd och göra sin personliga del i en missnöjesyttring mot flytten.” Det är uppmaningar till att agera och aktivera sig, därav min tolkning att ni är en aktionsgrupp.

  Men huvudpoängen med mitt inlägg är att det inte är okej att använda Umeå2014:s symbol hjärtat, som också är en del av vår logotyp och vårt varumärke, på det sätt ni gör. Det är många som gillar vår symbol och vill. använda den på ett inspirerande sätt, vilket är jätteroligt. Dock – precis som vi skriver i vår grafiska guide – får det aldrig bli missvisande och otydligt. I guiden har vi medvetet valt bort bilder på överstrukna och otillåtna variationer på hur symbolen inte får användas, eftersom det signalerar förbud istället för generositet i att använda symbolen. En upp-och-nervänd symbol skulle annars ha varit ett sådant exempel.

  Jag hoppas det här räcker som förklaring om vad som gäller för hur symbolen kan användas och spridas! Och ring mig gärna om det fortfarande finns frågor som behöver redas ut kring detta.

  Hälsningar
  Elisabeth Lind
  Kommunikationschef, Umeå2014

  • Hej!

   Nog uppmanar vi andra att engagera sig alltid, så om du tycker det räcker för att vara en aktionsgrupp så är vi väl det. Likaledes som alla organisationer som uppmanar människor att rösta vid val då blir aktionsgrupper.

   Men nåväl, låt oss lämna de filosofiska hårklyverierna. Till huvudfrågan.

   Du/ni anser att vi använder symbolen på ett otillåtet sätt. Vi hävdar att vi använder den på ett, enligt lagen, tillåtet sätt. Att ni inte vill att vi använder den på ett visst sätt gör det ju inte nödvändigtvis olagligt. På samma sätt som att det inte blir olagligt att flytta stadsbiblioteket, bara för att vi här på umebiblioteket.se inte vill att det ska flytta.

   Mvh Umebiblioteket

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s