Media & svar på kritiken

Flera medier valde igår och idag att plocka upp vår information om de konsekvenser för biblioteksverksamheten som växt fram i kölvattnet av flytten till den så kallade “Kulturväven”. Västerbottens kuriren (VK) skrev först under gårdagsmorgonen under titeln “Umeå: Varnar för platsbrist för böcker“, för att idag följa upp med artikeln “böckerna ryms i nya biblioteket“. Västerbottensnytt i Sveriges Television körde ett inslag, “Siffrorna gav oss skrämselhicka“, som under kvällen även gick på upp rikssända Kulturnyheterna (12/11, 19.00). P4 Västerbotten tog även i sin ekosändning upp frågan: “Bibblan lugnar oroliga bokälskare“. 

Under tisdagens morgon lade även Umeå Kommun ut ett pressmeddelande (som även tycks ha gått ut till pressen) via Kulturvävens webbdel med titeln “Stadsbibliotekets media bedöms få plats i Kulturväven“. 

Bemötandet är inte oväntat; tvärtom redogjorde vi i stort i detalj redan i vårt ursprungliga inlägg vilka panikåtgärder som tagits för att söka minimera de problem som utan några som helst tvivel har uppstått.  Att man överhuvudtaget pratar i termer om “lösningar” är ju uppenbarligen ett erkännande av den problembeskrivning vi redogjort för – att det bibliotek som skulle bli större nu tvingar verksamheten att rationalisera för att få plats! Faktum är att utgallringen av böcker ökat dramatiskt, som en konsekvens av flyttplanerna till kulturväven. Vi kommer senare under veckan påvisa detta i konkreta siffror. Att det, som enhetscheferna säger, rör sig om vanlig utgallring i enlighet med en normalt fungerande biblioteksverksamhet tycks föga troligt. 

Det bör emellertid även, redan nu, påpekas att enhetscheferna inte är de vi riktar vår kritik mot. De tvingas blott i sin yrkesroll förhålla sig till en ogynnsam situation. Beslutet som föranlett denna situation är politiskt, fattat av folkvalda i Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Det är där den reviderade gestaltningsplanen antagits. I KSAU sitter Lennart Holmlund (S, ordförande), Anders Ågren (M, Vice ordförande), Marie-Louise Rönnmark (S, ledamot), Christer Lindvall (S, ledamot), Tamara Spiric (V, ledamot), Britt-Marie Lövgren (FP, ledamot) samt Mattias Larsson (C, ledamot). Vi anser att politiska beslut som går ut över verksamheterna ska försvaras av de som fattat dem, snarare än att tjänstemän skickas fram i rollen som syndabockar. 

Håll utkik här på Umebiblioteket.se för mer, konkret information om vad som pågår och fortsätt hemskt gärna sprida vårt ursprungliga inlägg. 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s