En uppdatering om läget

Det var ett tag sedan denna blogg uppdaterades. Därför är det dags att en liten uppdatering görs. Att denna blogg inte uppdateras betyder ju inte att ingenting sker kring stadsbiblioteksfrågan eller att motståndet försvunnit.

I september uppstod en stor konflikt kring Kulturväven då det visade sig att kommunen var tvungna att krympa de planerade ytorna då Balticgruppen inte ville släppa några av deras ytor till kommunen. Detta ledde till att Balettakademins tre planerade danssalar fick stryka på foten och tas bort. Balettakademin hade från början, till skillnad från stadsbiblioteket, en stark vilja att ingå i Kulturväven och de satt med i en års-lång process där de var med och utformade danssalarna. Så att Balettakademin, och de dansande kring Balettakademin, blev arga och besvikna var ingen överraskning. Snabbt startades det upp en protestsida på Facebook och insändare och olika manifestationer genomfördes mot beslutet. Men tillbaka in i Kulturväven fick de inte komma. I dagarna har Balettakademin fått beskedet att de kommer få fortsätta vara i Rosa huset, som de riskerade bli utkastade från, och att kommunen kommer genomföra akuta renoveringar av huset. Med tanke på vad Balettakademin fått utstå under denna process så är det inte så konstigt att en skepsis finns mot att kommunen kommer hålla det som de lovat denna gång och många vågar inte tar ut något i förskott utan väntar med glädjeropen tills det finns skrivna avtal och ordentliga renoveringar påbörjats.

Att Balettakademins kastades ut från Kultuväven är också intressant för stadsbiblioteket på så sätt att ett av huvudargumenten för en flytt var att det skulle möjliggöra många olika former av samarbeten. När nu dansen försvinner från huset ser det inte ut att bli särskilt mycket samarbeten av det nya huset. Det finns en black box, några digitala scener och lite smårum för konstprojekt. Men den enda större stabila, kulturverksamhet förutom stadsbiblioteket som idag verkar ha plats i Kulturväven är det kvinnohistoriska museet. Även om vissa samarbeten säkert kan ske mellan dessa två institutioner så är det väldigt tunt när de sätts mot den bild som målades upp av vad det skulle bli.

Det organiserade motståndet mot flytten av stadsbiblioteket har också levt vidare. Nätverket stoppa flytten av stadsbiblioteket har fortsatt hålla möten för att diskutera situationen. För någon månad sedan påbörjades ett projekt där medlemmar ur gruppen står utanför biblioteket och delar ut flygblad och diskuterar om flytten och hör vad umeborna har för tankar om vad som håller på att hända.

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “En uppdatering om läget

  1. När det kommer till muntliga löften från kommunen håller jag mig för skratt. Nä skriftligt ska det nog vara så dom inte ännu en gång kan ändra sig angående dansen….för om inte dans skulle vara kultur ja då vet jag faktiskt inte vad kultur är !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s