Protesterna i Västerbottennytts årskrönika

Hela det första halvåret 2011 kom – politiskt – att på många vis färgas av protesterna mot flytten av stadsbiblioteket. Under flera månader gick det knappt en dag utan artiklar, insändare och granskande reportage i anslutning till frågan i de lokala medierna. Det kan därför tyckas närmast självklart att debatten, och protesterna skulle få plats i Västerbotten nytts årskrönika över årets viktigaste nyhetshändelser.

2011 visade många umebor en kollektiv vilja att bestämma var – för oss – viktiga verksamheter ska vara belägna i stadsrummet. En så mångfaldigad och livaktig proteströrelse i en lokalt präglad fråga är det länge sedan vi såg här i Umeå. Sedan dess har diskussionen mattats av och i mångt och mycket är det nu väntan på klarare besked i en rad sakfrågor som står i centrum. När vi nu ringt in 2012 återstår cirka 2 år tills biblioteket i praktiken planeras att flyttas. Förhoppningsvis kan vi under dessa år fortsätta visa politikerna att det är folkets röst som i sista instans väger tyngst, och att arrogans inför detta faktum inte lönar sig i längden.

Så länge får ni njuta av årskrönikan (strax efter 10 minuter in) här: http://svtplay.se/v/2658549/vasterbottensnytts_arskronika

Svenska Dagbladet har även påbörjat en artikelserie av Kulturhuvudstadsåret. Förhoppningsvis väljer även de att synligöra biblioteksfrågan! God jul och gott nytt år önskar oss som pysslat med umebiblioteket.se

Advertisements

4 Comments

Filed under Uncategorized

4 responses to “Protesterna i Västerbottennytts årskrönika

 1. Max

  Vilka är egentligen folkets röst? Inte min iaf. Och jag har bara hört positiva saker om det nya biblioteket, både från peronalen och från “umebor”. Viket fantastiskt hus, och vilka möjligheter att utveckla ett bibliotek till något ännu bättre.
  Jag förstår att det kan kännas konstigt att flytt från vasaplan, men det handlar inte om många meter…
  Jag tror att många fler kommer att hitta/nyttja biblioteket i det nya läget. Är inte det bra?

 2. Hej, Max! Trevligt att du kommenterar även om vi inte håller med varandra!
  Angående din första poäng så verkar din umgängeskrets rätt smal. Vi har tidigare i denna blogg (här; https://umebiblioteket.wordpress.com/2011/05/24/opinionsundersokning-och-eftersnack/ ) skrivit om en opinionsundersökning som visar att endast 24% är för en flytt medan 49% är mot en flytt. En rapport inifrån bibliotek har också pekat ut stora risker med en flytt (se detta inlägg; https://umebiblioteket.wordpress.com/2011/05/10/stora-risker-pekas-ut-vid-flytt-av-stadsbiblioteket-i-rapport-fran-biblioteket/ ) vilket väl visar tydligt att allt inte är klang och jubel inifrån stadsbiblioteket heller.
  Angående din andra poäng så pekas det i rapporten nämnd ovan att stadsbiblioteket inte själva kan dra den mängd människor det idag drar vid en flytt. De själva är alltså oroade över att de får se en minskning av antalet besökare. Flytten är i meter inte jättelång, men sett till de människoflöden som finns i Umeå är den enorm. Vid Vasaplan befinner sig massvis av människor, bland annat för att det är knutpunkt för bussarna, och vid kajen nästan inga alls. Spontanbesöken, eller bibliotekets slinka-in-faktor som det kallas i rapporter från biblioteket, kommer kraftigt att minska. Detta lär visa sig i minskat antal besökare.
  Mvh Umebiblioteket

  • Max

   Håller med, en dissussion är alltid viktig!
   Kan hända att min umgänges krets är “vriden” till min smak, men att använda sig av “Opinions undersökning” som uttryck är att gravt förenkla statistisken. Vad säger egentligen undersökningen? Vem svarar och varför?
   Och eftersom biblioteket inte kommer att vara själv, finns det knappast anledninga att oroasig för låga besökssiffror. Folk drar folk, på gott och ont. Men att det är bra med fler besökare är vi överens om! Mer bibliotek åt folket! Flöden förändras faktiskt i och med att staden förändras, har vi ett bra bibliotek kommer folket, precis som det funkar på en kommersiell marknad. Inget konstigt med det… Har du aldrig ställt dig frågan “varför är det så lite folk vig kajen”? Svaret är ur min synvinkel retande lätt, Jo för att kajen inte har något att erbjuda mer än parkering och plats att gå, Men det räcker inte, folk vill konsumera. Då menar jag konsumtion av allt dvs. både kommersiellt och icke kommersiellt, på ett känslomässigt plan. Så om en sådan plats skapas kommer folket att hitta dit. Jag menar att slinka in faktorn kommer att bli högre, snarare än lägre.

   • Hej igen och tack återigen för kommentaren Max!

    Opinionsundersökningen gjordes av VK. Det var inte en internetundersökning. Innan något annat sägs så antar vi att VK genomfört den på ett ordentligt sätt enligt konstens regler (det vill säga slumpmässigt urval och liknande).
    Men kanske missar vi din poäng? Kanske ifrågasätter du alla sorters opinionsundersökningar? (Även om det då ska påpekas att din rapportering av hur din umgängeskrets ställde sig till flytten av stadsbiblioteket kan räknas som en sorts opinionsundersökning (men inte enligt konstens regler riktigt 🙂 ).)

    Stadsbiblioteket kommer inte vara den enda verksamheten i kulturhuset, nej. Men det var de så klart stadsbiblioteket själva medvetna om när de skrev sin riskanalys. Poängen är snarare att stadsbiblioteket kommer vara den utan tvekan största besöksdragaren till kulturhuset (närmast i konkurrens är nog antagligen hotellet som ju dock inte kommer locka till sig umebor). På Vasaplan rör sig människor ändå (och återigen, en stor anledning är att det är bussnavet i staden). Vid en flytt kommer “slinka-in”-personerna utgöras av de som ska besöka black-boxen, kvinnohistoriska muséet eller ta en fika i kulturhuset (vi har här medvetet ignorerat turisterna som bor på hotellet). Ytterligare ett problem som blir tydligt efter denna uppräkning är att det främst verkar vara kulturmänniskor som blir “slinka-in”-människorna. Att fånga upp lågutbildade, som generellt är mindre kulturintresserade och läser mindre böcker, kommer bli svårare. Så nej, slinka-in-faktorn kommer minska. Med stor sannolikhet kommer stadsbibliotekets besökare minska kraftigt (detta kan dock bli svårt att mäta då alla verksamheter nog kommer sitta ihop och kulturhuset kan bli entre till hotellet).

    Din analys av vad som “säljer” på en marknad tycks rätt naiv. “Om det är bra kommer folk” verkar du säga. Vi kan väl då säga såhär; det finns anledningar till hyresnivåer och mark/fastighetspriser skiljer sig beroende på var de ligger i en stad (och i övrigt också så klart).

    Lite oklart hur du använder begreppet konsumtion. Menar du att det är konsumtion att ligga ute och sola? Att läsa en bok lånad från ett bibliotek? Vill alla alltid konsumera? Vill inga ha en plats i staden där de inte behöver konsumera för att få vara?

    Mvh Umebiblioteket.se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s