Riksradio, fullmäktige, bloggar & annat nytt

Det börjar bli dags för en lite större uppdatering här på umebiblioteket.se. I och med sommarens infall går tempot ner i den konventionella politiken och snart tar fullmäktige sommaruppehåll. Vi tänker dock fortsätta att uppdatera, kritisera och problematisera biblioteksflytten – motståndet tar ingen semester.

Idag sände Sveriges Radio Nya Vågen ett längre reportage om biblioteksflytten och motståndet som bedrivits mot densamma. Nya vågen sänds över hela landet och tar i sitt reportage upp turerna kring Lennart Holmlunds SMS-skandal, demonstrationen, namninsamlingen, insändarstormarna, politikers nonchalanta attityd mot kritiker och den bakvända beslutsordningen. Ni kan lyssna på reportaget cirka 40 minuter in i programmet här.

Under veckan som var hade även Västerbottens Folkblad (VF) en artikel om avsaknaden av kostnadstäckning för Kulturväven och flytten av biblioteket. Där nämndes även Nätverket Stoppa flytten av stadsbiblioteket. Tyvärr finns inte artikeln på internet och vi har ännu inte haft möjlighet att fota eller scanna den. Förhoppningsvis kan vi göra det under veckan.

Lennart Holmlund, Umeås socialdemokratiska kommunalråd, fortsätter påvisa sitt förakt för den demokratiska opposition som existerar från Umeborna mot politikerna på sin blogg idag. Han jämför det folkliga engagemanget i lokala frågor med “Jerusalems klagomur” och det är inte svårt att förstå biblioteksmotståndets roll i kommunalrådets kritik. Blogginlägget hittar ni här.

Under gårdagen refererades även flyttmotståndet i en debattartikel av Folkpartisten Björn Kjellsson på VK:s debattplats. Kjellssons artikel berör främst undersökningen som antydde att ungdomar i Sverige har låg tilltro till demokratin och är beredda att sälja sin röst. Denna undersökning hade förvisso en allt för låg trovärdighet i form av statistiskt säkerställt underlag men, Kjellssons konstaterande är den saken till trots i sammanhanget relevant. Vi citerar:

Möjligheten att faktiskt påverka samhället är kanske den viktigaste faktorn för att också värdesätta demokratin. Kan man inte påverka behöver man heller inte engagera sig. Därför är den svenska utvecklingen också farlig när samhället börjar bestå av alltfler heltidspolitiker och det blir allt svårare att komma till en position med möjlighet till inflytande. Biblioteksflytten i Umeå är ett ganska bra exempel på när medborgare känner sig överkörda. Oavsett vad man tycker måste man som politiker lyssna och svara på de frågor som uppstår. Risken är stor att beslutsfattare uppfattas som svårtillgängliga och svåra att påverka och distanserar sig från medborgarna. Då uppstår frågan om varför man ska engagera sig alls, eller varför inte bara sälja sin röst – då tjänar man i alla fall något.

Passande nog röstade alla ledamoter ner medborgarförslaget på en kommunal opinionsundersökning under morgonens fullmäktige. Endast två ledamöter, en från Vänsterpartiet och den andre från Arbetarpartiet, röstade för förslaget. Kjellsson tycks därmed tämligen ensam i sitt parti om kritiken  – även Miljöpartiet och Centerpartiet, som i kulturnämnden röstade mot flytten var tysta denna gång.  Här finns Kjellssons artikel i sin helhet.

Umeå Kommun har även, efter medborgarmötena och vår “läcka” av behovsanalysen, börjat offentliggöra och tillgängliggöra olika dokument i högre grad. Dessa hittar ni på http://www.umea.se/kulturvaven. Vi kommer under veckan återkomma med ett antal kommentarer kring dessa dokument. Ha det bra så länge och glöm inte att fortsätta skriva insändare, ringa och maila politiker, snacka med grannar och visa ert motstånd mot flytten! Glad sommar så länge till er alla biblioteksflyttsmotståndare där ute!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s