En galleria i bibliotekshuset?

När vi höll på att utveckla den här sidan strax efter årsskiftet letade vi febrilt efter en artikel som vi visste publicerats på VK.se där det framkom att näringslivsorganisationen Umeå C fört fram att stadsbiblioteket borde flytta för att frigöra de attraktiva lokalerna för kommers. Det visade sig emellertid svårt att hitta nämnda artikel via VK:s egen sökfunktion samt via Google varför vi utelämnade denna ganska anmärkningsvärda information i brist på möjligheten att källhänvisa. Nu har Jan Hägglund (Fullmäktigeledamot, Arbetarpartiet) skrivit ett blogginlägg där dessa citat finns återgivna med källhänvisning. Ni kan läsa hela hans inlägg men vi väljer också att återge citaten här.

“I Vk (den 3 jan 2007) sa Umeå C: ”Stadsbiblioteket har ju varit uppe till diskussion som en lämplig galleria, om man kunde flytta den verksamheten ner till älvkanten”

“Umeå C:s idéer om en galleria byggde i sin tur på ett inlägg från Svensk Handel (VK den 12 maj 2006): ”Felet med gatan [Rådhusesplanaden] i dag är att där finns för många “döda” fasader och biblioteksfasaden är det bästa exemplet på det. Lägg därtill att det planerade P-huset under esplanaden förverkligas och vi har en paradgata väl lämpad för kommers. Jag har inga problem med att biblioteket ligger där det ligger utan felet är att fasaden längs hela kvarteret mot Rådhusesplanaden är död. Låt oss därför i sansade ordalag se oss om efter en alternativ etablering för biblioteket”

Vi som driver denna blogg lägger stor vikt vid att undhålla oss konspiratoriska teorier som av naturliga skäl frodas i denna debatt på grund av den bristande tillgängligheten av information och transparens i besluten. Vi tar inte heller ställning för något parti och ingen av våra skribenter har någon som helst partianknytning. Det tycks dock allt svårare att diskutera biblioteksfrågan utan att vidröra frågorna om näringslivets inblandning i utvecklingen i förhållande till bibliotekets väl. I dagens kommunfullmäktige svarade Lennart Holmlund (Kommunalråd, S) på frågan om vad som skall hända med bibliotekslokalerna när biblioteket flyttat. En fråga som fortfarande står obesvarad. VK har skrivit en kort artikel här.

Även Lena Sandlin, ledarskribent på Västerbottens Folkblad har skrivit om biblioteksflytten och det möte även vi deltog vid under föregående vecka. Hennes inlägg hittar ni här. Det har tidigare varit märkbart tyst från den Socialdemokratiska lokaltidningens ledarredaktion i denna fråga. När Sandlin nu väljer att ta upp diskussionen görs det i ytterst försiktiga ordalag.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s