Opinionsundersökning och eftersnack

Det kan tyckas vara ödets ironi för stadens politiker att VK släpper en opinionsundersökning i biblioteksfrågan dagen efter att beslutet fattats i kulturnämnden. En opinionsundersökning som, precis som väntat, inte är speciellt smickrande för de politiker som ämnat förankra flyttplanerna hos gemene umebo. Redan i januari 2009 gjordes en opinionsundersökning i frågan som visade att fler var emot än för. Däremot fanns en stor osäker kategori då vilket är förståeligt med tanke på frågans hypotetiska utgångspunkt för två och ett halvt år sedan samt bristen på konkret information. I dagens opinionsundersökning visas dock med all tydlighet att få är för projektet men många emot. Att Tomas Wennström först i Västerbottensnytt och sedan i VK upprepar faktumet att en garanti för budgettillskott saknas trots att man redan fattat beslutet lugnar knappast. Dessutom går Anders Sellström (KD) ut på sin blogg och säger det alla visste men som politikerna undvikit att säga i tydliga ord: Biblioteket är bara en pusselbit för att finansiera ett stadsplaneringsprojekt. Det har aldrig handlat om bibliotekets intressen eller väl.

Ovan detta inlägg kan ni se dagens opinionsundersökning från VK. Nedan denna rad kan ni se hur opinionen såg ut i januari 2009.

Dagens artikel i VK finns här.
Anders Sellströms (KD) blogginlägg om frågan finns här.
Lennart Holmlund (S) har skrivit lite på sin blogg här.
Per Hansson (C) har skrivit varför de röstade mot flytt här.

Sara Meidell, VK:s kulturchef, har skrivit om frågan och beslutet här. Och även förra veckan i detta inlägg.
Här pratar Västerbottensnytt (SVT) om flyttbeslutet och protesterna igår.
…och TV4 från igår hade också ett inslag som ni kan se här.

På torsdag 26 maj hålls ett möte för kulturaktiva om Kulturväven på Studion Folkets hus 18.00. Man kan anmäla att man vill delta här. Ett till möte för den bredare allmänheten lovas också innan sommaren. På torsdag är Fredrik Lindegren (Kulturchef) och Marie-Louise Rönnmark (rep. kulturnämnden från Socialdemokraterna) på plats för att svara på frågor.

Motståndet mot flyttplanerna fortsätter och vi på Umebiblioteket.se lovar att fortsätta hålla er uppdaterade i denna fråga som garanterat kommer fortsätta vara glödande het ett bra tag till. Speciellt som vi fortfarande varken fått en budget för flytten eller någon information om ytor för nya lokaler och liknande. Vi vill även uppmana er alla att fortsätta skriva insändare, tipsa oss om artiklar, maila politiker och berätta hur ni känner, dela flygblad, prata med grannar, arrangera egna demonstrationer och på alla vis möjliga visa motstånd mot flyttplanerna.

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “Opinionsundersökning och eftersnack

  1. Pistol Pete

    Njae, Marie-Louise sitter inte i kulturnämnden. Hon är ordförande i kulturhuvudstadsutskottet, ett utskott till kommunstyrelsen och inte till kulturnämnden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s