VK: Stadsbiblioteket flyttas!

Idag har VK en längre artikel där ett flertal ledande politiker i olika ordalag förklarar för oss att det är färdigdiskuterat angående bibliotekets läge. Biblioteket ska flyttas, och därmed basta. Trots det framkommer det självklara faktum att beslutet ska tas i en, förvisso bakbunden, kulturnämnd – förmodligen under maj månad.

En märklig detalj i artikeln kommer från Lennart Holmlund, Kommunalråd (S), som säger:

“Enbart hyreskostnaderna för att behålla biblioteket ligger på 78 miljoner kronor om året.
– De pengarna finns inte. Vi får vara att glada om vi klarar av hyreskostnaderna i de nya lokalarna, säger kommunalrådet Lennart Holmlund (S).”

Uttalandet är i sig märkligt. Nuvarande bibliotekets hyreskostnad per år ligger på 11 miljoner. På Holmlund låter det som att den specifika kostnaden är just 78 miljoner. Siffran antyder istället att någon form av hyreskostnad i ett framtida Kulturmötenas Hus för kommunala verksamheter (förmodligen både bibliotek, black box och konstlokaler) kommer ligga på 67 miljoner/år. Vi har tidigare fått veta att bibliotekets nya lokaler skulle innebära en dubblad hyra per kvadratmeter och med större lokaler en avsevärt högre hyreskostnad. Holmlunds siffra på 67 miljoner är den första exakta siffra man lämnat för kulturlokalerna i Kulturmötenas Hus. Hur dessa ska bekostas i den totala kulturbudgeten på 96 miljoner/år finns dock inte besked kring.

Vad än politikerna hävdar är dock inte detta avslutat. Vi är många som kommer fortsätta opponera oss mot en flytt av Umeå stadsbibliotek. Dagens artikel hittar du här. Gå in och kommentera!

Edit 7/4-2011 14.47: Tydligen var siffran fel. I papperstidningen stod det “7-8 miljoner/år” inte “78 miljoner/år”. VK har nu korrigerat misstaget i nätupplagan som låg till grund för detta inlägg och som också förändrar förutsättningarna för den kritik som framfördes här ovan. Vad Holmlunds 7-8 miljoner kommer ifrån är dock även det oklart, om än ett mindre siffertrix. Stadsbibliotekets hyra är 11 miljoner/år. Inget annat.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s