Anders Ågren (M): “Ingen folkstorm mot biblioteksflytt”

Idag skriver Umeås moderata kommunalråd Anders ågren på sin blogg, väldigt kortfattat, om biblioteksflytten och det tangerade ämnet om Kulturmötenas Hus. Vi gör nog bäst i att börja med att citera Ågren här:

“[…] Tycker det är intressant med påståendena att det råder en “folkstorm” mot planerna på Staden mellan broarna, och stadsbiblioteket som en del av ett nytt Kulturens hus i området. I stort sett ALLA jag träffar är positiva och gör tummen upp.[…]”

För oss som engagerat oss och bevakat frågan framstår ju detta påstående som tämligen absurt. Vad är en (lokal) folkstorm i Anders Ågrens värld om inte över en månad av konstant, daglig, debatt mot ett specifikt politiskt beslut i lokalmedia, högvis med insändare, rörelser (vi t ex) som bildas endast för att motarbeta just detta specifika beslut, opinionsundersökningar som säger att de inte vill det politikerna i fråga beslutat?

Att Ågren sedan väljer att helt sonika bortse från faktaargument och istället säga “I stort sätt alla jag träffar är positiva” är förvånande lågt från en makthavande politiker. Har Ågren kanske missat den konstanta våg av debattartiklar från bibliotekarier, aktiva inom i princip alla Umeås etablerade kulturinstitutioner, företrädare för flera partier, ansedda stadsarkitekter, före detta Kulturchefer och mängder av andra medborgare som pågått en längre tid i Umeås lokala medier och som vem som helst kan få överblick om på denna hemsida? Har Ågren kanske också missat att det under samma period inte förekommit en endaste insändare som försvarat varken flytten av biblioteket eller bygget av Kulturmötenas Hus? Har han missat att de två replikerna på över tio negativa debattartiklar (en var tredje dag sedan debatten började på allvar) är skrivna av just de personer som tagit beslutet i fråga varav den ena beklagar att man gjort så? Har Anders Ågren inte noterat att det faktiskt inte höjts en enda röst utanför politikersfären till försvar för dessa beslut? Är inte det lite märkligt om Umeborna är så positiva? Att bemöta allt ovanstående med ett argument om “människor jag träffar” som ingen utomstående kan faktagranska är en ovärdig nivå för politisk debatt.

Vi hoppas att du som läser på denna blogg går in och berättar för Anders Ågren vad vi tycker om denna fråga och förhoppningsvis kan han då kliva ur sin isolerade bubbla från allt som händer i Umeå.

Advertisements

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 responses to “Anders Ågren (M): “Ingen folkstorm mot biblioteksflytt”

 1. Sanningen

  “Alla” som du träffat är emot och “alla” som Anders träffat är för. Jag tror att ni båda har fel. Sanningen ligger nog nånstans mittemellan. Jag har räknat hur många bibliotekarier som funnits med som undertecknare till debattartiklarna och det är väl högst två (2) stycken totalt, plus någon före detta.

 2. Hej igen!
  Kul att du bytt pseudonym sedan sist. Som jag kan utröna av ovanstående har vi aldrig påstått att “alla” (fortfarande vi) vi träffat är emot. Tvärtom är jag personligen övertygad om att det finns de som förespråkar detta bygga. Men jag, och alla vi andra som driver denna sida kollektivt, tycker ändå att det är en tydlig tendens som talar för att en majoritet ställer sig negativa och framförallt, att de grupper som projektet rör sig kring (kulturarbetare, utövare inom gräsrotskulturen, biblioteksbesökare och bibliotekarier) är de grupper som till störst del kritiserat beslutet. Du förstår såklart också att det vore absurt om varenda bibliotekarie skrivit en artikel om detta. Men två har och vi har pratat med många andra biblioteksanställda (både på stadsbiblioteket och stadsdelsbiblioteken) som är negativa. Samtidigt har inga bibliotekarier offentligt visat sig positiva. Klart man måste kunna skapa en generell bild av läget utifrån den empiriska fakta som finns tillgänglig. Annars har vi bara spekulationer och rykten vilket är en dålig grund för att granska något.

  Kontentan: Det mesta tyder på att en majoritet av Umeås befolkning inte vill detta. Vi är några som driver denna sida som tillhör det lägret. Vi tycker inte att man ska driva igenom saker som inte efterfrågas utan att politiken ska utgå från medborgarnas behov, ganska självklart kan tyckas. Anders Ågren är en av många politiker som bemött en massiv kritik mot flyttplanerna med tystnad och när han väl säger något så utgår han från subjektiva erfarenheter vilket vi bevisligen inte gör då vi hänvisar till mängder av empiriska argument: Debattartiklar, utredningar, opinionsmätningar. Jag förstår faktiskt inte din poäng med att försöka sitta här och provocera oss 🙂 Varje gång du går in här och argumenterar så tolkar du illvilligt och kommer med kvasikritik. Vad är din agenda?

  Väl mött! / En i mängden av de som driver umebiblioteket.se

 3. Pingback: Samrådsmöte om de nya biblioteketslokalerna | MMN-o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s