F.d Kulturchefen skriver på VK debatt

Umeås f.d kulturchef Bengt Lidström skriver idag på VK debatt. Han ställer sig till mängden som kritiserar projektet Kulturmötenas Hus som bygger på en flytt av stadsbiblioteket. Lidström var själv en av de högst ansvariga för att stadsbiblioteket idag ligger där det ligger. I debattartikeln diskuterar han behovet av att planera för oplanerade rum, allmänningar skulle man kanske kunna kalla det. Poängen är i alla fall att kultur skapas i icke-institutionella rum, i det oväntade, i kontraster. En intressant vinkling på debatten kanske?

Frågan är hur Umeås politiker skall kunna genomföra detta projekt efter veckor av massiv kritikerstorm från stadsplanerare, kulturutövare och medborgare. Vi hoppas självklart att man tar sig i kragen och gör om, gör rätt. Tystnaden från förespråkarna är fortfarande kompakt vilket börjar bli smärtsamt tydligt.

Här hittar du Lidströms debattinlägg. Glöm inte att kommentera, länka till facebook, twittra och diskutera på bloggar, med arbetskamrater, med familjemedlemmar, med vänner eller kanske i kön på mataffären!

Advertisements

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 responses to “F.d Kulturchefen skriver på VK debatt

 1. Hurry

  Är det viktigaste att saker diskuteras i det oändliga eller är det bättre om något faktiskt görs?

  Namnet på din blogg är “Flytta inte stadsbiblioteket!” men allt du skriver skulle lika gärna kunna stå under rubriken “Bygg inte ett kulturhus på kajen!”. Det är väl OK om det är så du tycker men var öppen med det isåfall.

  Om du ändå tycker att det kanske är bra med ett kulturhus så måste du bli mer konstruktiv, för det är bråttom nu. Enbart gnäll leder ingenstans.

 2. Det viktigaste är självklart att det man gör är genomtänkt, meningsfullt, efterfrågat, fyller en funktion. Att bara “göra” har väl inget egenvärde eller hur tänker du där?

  Att vi (ja, detta är ett kollektivt projekt som drivs av en mängd individer så inget “du”) skriver om Kulturmötenas Hus faller sig ganska naturligt. Vi som nätverk/samlingspunkt har ingen enig åsikt om vad vi tycker om tanken på ett Kulturmötenas Hus i sig, vilket står flera gånger på denna blogg. Vi gillar stadsbibliotekets nuvarande läge och ser inga goda skäl att flytta det. Vissa av oss kanske tycker att ett Kulturmötenas hus i teorin vore bra, vissa andra inte men gemensamt är att vi inte tycker om idén om den bärs av en biblioteksflytt. Att det byggs med helt annat innehåll tar vi inte någon ställning till. Vi länkar allt som skrivs i medier, på bloggar osv där biblioteksflytten nämns på denna blogg. Det innefattar en stor bredd och vi har inte alltid någon fast ståndpunkt om innehållet i artiklarna vi länkar. Vår uppgift är att sprida information, samla den, göra den tillgänglig, skapa förutsättningar för motstånd bland de som är skeptiska till en flytt av biblioteket.

  De flesta av oss ser nog gärna att Umeå utvecklas och att det händer saker. Sen vad de innefattar är inte så viktigt i sammanhanget här – det viktiga är att saker sker med medborgarnas goda vilja som grund, det är faktiskt en fråga om fungerande demokrati. Eller tycker du att det är oviktigt så länge det bara händer något “nytt”? Vad skulle du tycka om det handlade om något kanske mindre uppenbart progressivt?

  Väl mött / En av många bakom umebiblioteket.se – en social rörelse för allmänningar och bibliotek i bästa möjliga läge, med bästa möjliga förutsättningar för tillgänglighet!

 3. Pingback: Anders Ågren (M): “Ingen folkstorm mot biblioteksflytt” | Flytta inte stadsbiblioteket!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s